ΚΑΛΩΣ ΉΛΘΑΤΕΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΦΘΟΡΙΟ & ΦΘΟΡΙΩΣΗ
ΣΑΛΙΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΟΝΤΙΩΝ
ΦΘΟΡΙΟ & ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Το φθόριο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος των δοντιών ενάντια στην τερηδόνα. Το φθόριο ενσωματώνεται στην αδαμαντίνη του δοντιού, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στο οξέα που παράγονται από τα μικρόβια και προκαλούν την τερηδόνα. Η ευεργετική δράση του φθορίου προκύπτει από την παρουσία του τοπικά στο στόμα, δηλαδή δε λειτουργεί όπως ένα φάρμακο που πρέπει να καταποθεί για να δράσει.
Η φθορίωση στον οδοντίατρο είναι η εφαρμογή ενός πυκνού φθοριούχου σκευάσματος με σκοπό την ενίσχυση της αδαμαντίνης των δοντιών. Η συχνότητα των φθοριώσεων εκτιμάται από τον παιδοδοντίατρο και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.
Η κυριότερη πηγή φθορίου είναι η φθοριούχος οδοντόκρεμα,  η χρήση της οποίας είναι το πιο βασικό και μαζικό προληπτικό  μέτρο ενάντια στην τερηδόνα. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή ως προς την ποσότητα φθορίου που προσλαμβάνει ένα παιδί σε καθημερινή βάση. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τον μηχανισμό κατάποσης και θεωρείται πως όσο φθόριο μπαίνει στο στόμα καταπίνεται. Αν το παιδί καταπίνει καθημερινά μεγαλύτερη
ποσότητα φθορίου από αυτή που πρέπει, τότε κινδυνεύει να εμφανίσει φθορίαση, δηλαδή τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν με κηλίδες. Γι' αυτό η ενδεδειγμένη περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο ποικίλει, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τη σχετική ένδειξη στη συσκευασία της οδοντόκρεμας και να μη βασίζονται απλά στις ηλικίες που αναγράφονται στο προϊόν.Επιπλέον, η ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι μικρή (μεγέθους μπιζελιού) και το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών.
Η κύρια πηγή φθορίου πρέπει να είναι μόνο μία. Η συμπληρωματική καθημερινή χορήγηση φθορίου αποφασίζεται, εφόσον απαιτείται, από τον παιδοδοντίατρο συνεκτιμώντας την ηλικία, τον τερηδονικό κίνδυνο και άλλες πιθανές πηγές φθορίου. Συμπληρώματα φθορίου είναι οι φθοριούχες τσίχλες, τα φθοριούχα διαλύματα και τα δισκία φθορίου.

ΚΑΛΩΣ ΉΛΘΑΤΕΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ